Vocal Leadership

Het hoofdvak wordt gedoceerd door verschillende docenten. Je leert er onder andere het uitbreiden van je muzikale ‘comfort-zone’, je wordt je beter bewust van je (muzikale) communicatie, we introduceren werkvormen om de vaardigheden van je zangers te verbeteren en je leert een inspirerende omgeving te kweken waarin je zangers optimaal muziek kunnen maken. Merel Martens begeleid je, samen met Marlou Vriens, tijdens je studie. Met individuele, unieke doelen. Elk studieweekend verwelkomen we daarnaast een andere gastdocent: Jesper Holm (Touche, Vocal Jazz, the conducting toolbox), Peder Karlsson (the Real Group, Organic Choirs, Singers tools), Line Groth (co-conductor Vocal Line, Postyr), James Rose (Vocal Jazz, Accent, arrangeur, Brave James) & Signe Sorensen (Mariagerfjord Pigekor, jeugdkoor expert). Ook vanuit Nederland haken er experts aan, zoals Rohan Poldervaart (ook artistiek leider van BALK totaal vokaal) en Jasper van Oerle (The Junction, vocal jazz en eartraining expert).

De basis van Vocal Leadership vinden we in Denemarken: daar heeft Jim Daus Hjernøe het concept van ‘The Intelligent Choir’ ontwikkeld. 3 zijn drie pedagogische principes te onderscheiden:

  1. Ontwikkel je vaardigheden binnen de vijf muzikale competenties (intonatie, ritme & groove, klank en kleuring, interpretatie en expressie en presentatie).
  2. Het implementeren van “Operating System – Vocal Painting” (VOPA).
  3. Het uitbreiden van je muzikale ‘comfort-zone’ dmv improvisatie (bevrijding van stem, lijf en geest).

‘Moeten ritmische koren worden gedirigeerd?’ Wij gaan graag in op deze vraag en delen onze visie en kennis met je. We zullen ook de methode ‘Organic Choir’ presenteren. Hierin komen verschillende spel- en werkvormen aan bod, die gebaseerd zijn op roterend initiatief, beweging, creativiteit en zelfbewustzijn. Jesper Holm en James Rose zijn in dit team de vocal jazz experts. Deze stijl heeft een net andere aanpak nodig en met deze lessen delen zij hun expertise en visie, evenals werkvormen. Marlou en Merel werken met alle basiswaarden van Vocal Leadership: wat is jouw unieke handtekening als leider? Hoe vind je die samen met jouw zangers? Denk aan compositie, repetitietechnieken, Vocal Painting, Floor-Roof, zangtechniek en meer! En dat allemaal in een positieve, veilige omgeving. Want plezier maken terwijl we iets leren, dat willen we toch allemaal?

Docenten: Marlou Vriens, Merel Martens and guests: Peder Karlsson, James Rose, Line Groth, Signe Sorensen, Jesper Holm

Move & Groove

Move & Groove maar mee! Deze les kan ook worden omschreven als fysieke gehoortraining. Het belangrijkste doel is om de non-verbale, muzikale communicatie die we doen bewust te verbeteren. We gebruiken onze stem, bodysounds, percussie instrumenten en meer in verschillende werk- en spelvormen om ons beter bewust te worden van het feit dat we muziek maken met het hele lijf.
Docenten: Freek Koopmans, Glenn Liebaut, Ben Schuetz, Sarah Lasaki, Esther Diethelm & Merel Martens

Music Unlocked

Harmonische kennis is belangrijk voor vocale leiders. In deze les koppelen we de muziektheorie via ‘solfa’ en notenschrift aan de koorrepetitie door arrangementen als uitgangspunt te nemen. Ritme, melodie, harmonie en groove zullen snel verbeteren.
Docenten: Syd Horster & Jeroen Zijp 

Embodied Leadership & Slagtechniek

Om optimaal te kunnen communiceren met je zangers, monitoren we elk weekend je slagtechniek. Jesper geeft les vanuit zijn methode ’the conductors toolbox’ en geeft elke student tips om zo helder en inspirerend mogelijk te dirigeren.

Sinds voorjaar 2023 doceert Merel het vak ‘Embodied Leadership’. Wat doet het gehele lijf met de klank en energie van je groep en hoe kun je dat sturen? En wanneer staat de dirigent tijdens de repetities en concerten wél voor de groep en wanneer niet?
Docenten: Jesper Holm & Merel Martens

Voice – Keuzevak

Bij onze zanglessen wordt de brug gemaakt tussen zangtechniek en de praktijk als koorleider. Om de optimale koorklank te vinden, moeten we weten hoe ons instrument werkt en hoe we deze techniek kunnen doceren. Tijdens de lessen is er ruimte voor individuele tips en tops, maar we zingen ook arrangementen om daarin de zangtechniek te verwerken.
Docenten: Marlou Vriens

Piano – Keuzevak

De piano is een perfect instrument om jouzelf en je zangers te ondersteunen tijdens een repetitie. Maar hoe vaak en op welke manier, idealiter? Een goede muzikaal leider is flexibel, kan begeleiden op de piano, geeft de zangers een harmonische context or bijvoorbeeld een duidelijke groove en kan met gebruik van de piano de perfecte repetitiesfeer creëren.
Docenten: Axel Berntzon

Arrangeren – Keuzevak

Een goed arrangement is de basis van een succesvol koor. Het is belangrijk dat een muzikaal leider arrangementen kan maken of beoordelen. In onze lessen leer je arrangeren in allerlei stijlen aan de hand van persoonlijke opdrachten. Onze docenten differentiëren; kijk waar de student al staat en hoe hij of zij nog succesvollere arrangementen kan maken door middel van een gerichte opdracht.
Docenten: Line Groth

Vocal Leadership in School – Keuzevak 

Dit keuzevak voor muziekdocenten en kinderkoor-/jeugdkoordirigenten geeft je de tools om de methodes van Vocal Leadership om te zetten naar een reguliere schoolklas. Lees meer op de pagina VLIS.

Docenten: Stephanie Kramer & Mathieu Vulto