Wat is Vocal Leadership?

Vocal Leadership is de vernieuwende manier van koorleiden! De basis ligt in de methode ‘The Intelligent Choir’, die in de afgelopen tien jaar is ontwikkeld in Denemarken door Jim Daus Hjernøe. Sinds 2015 wordt de methode aangeboden op Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. De term ‘koordirectie’ wordt vervangen door ‘vocaal leiderschap’. Het grootste speerpunt van de methode is dat de verantwoordelijkheid voor de muziek wordt gedeeld met de koorleden. Bij Vocal Leadership wordt het hoofdvak gegeven door verschillende docenten. Daarbij wordt een combinatie gemaakt van het werken vanaf bladmuziek en het vergroten van de muzikale comfortzone door te werken met improvisatie. De oorsprong van Vocal Leadership ligt in de Scandinavische, ritmische koormuziek, maar zoals uit de titel blijkt is de methode stijlvrij. De voertaal in de lessen is afwisselend Engels en Nederlands.

Voor wie is Vocal Leadership bedoeld?

Vocal Leadership is bedoeld voor dirigenten, (muziek)docenten, zangers, studenten en zangcoaches. De methode geeft inspiratie voor het werken met a capella ensembles, zanggroepen, grote (pop)koren, vocal groups, en kamerkoren. Zoals eerder genoemd is de methode waardevol voor allerlei (zang)stijlen; klassieke muziek, pop- en jazzmuziek, improvisatie en wereldmuziek. De oorsprong van de methode ligt in de ritmische muziek.

Ervaringen

“Giga leuke oefeningen, super docenten en een toffe sfeer! Ik gebruik wat ik bij Vocal Leadership geleerd heb bijna dagelijks. Meteen bruikbaar in de praktijk en een stevige boost voor je eigen muzikale ontwikkeling! Je hersenen raken totaal in de knoop van sommige oefeningen maar als je dan toch doorzet en lekker verder oefent en het lukt uiteindelijk, dan barst je uit elkaar van de pret energie!”

Anja Kwakkestein

“Ik heb bij Vocal Leadership nieuwe manieren geleerd om partituren aan te leren aan mijn koren waardoor het eenvoudiger is. Het proces is in gang gezet dat mijn koren meer verantwoordelijkheid nemen in het zingen, beter snappen wat ze aan het doen zijn met ritmes en klankkleuren. Inspirerend en bevrijdend! Ik kijk nu anders naar dirigeren.”

Annemarie van Os

“Mijn golfleraar (sorry) leerde mij beter te chippen. Hij zei: ‘Eerst twee meter voorbij de hole; nu twee meter ervóór. En tenslotte: nu er in.’ Fascinerend. Het was alsof ik Merel & Peder hoorde! Floor Roof exercises zijn zo waardevol! Dank voor dat inzicht!”

Leo Aussems

“Ik dirigeer al bijna dertig jaar met veel plezier. Had nooit het gevoel ergens in tekort te schieten maar nu ik twee weekenden Vocal Leadership heb gedaan lijkt alles op z’n kop te staan. Mijn hele houding voor een groep is al anders door de prachtige non-verbale communicatie die je bij Merel leert bij het inzingen bijvoorbeeld. Er wordt iets anders van de koorleden gevraagd waardoor ze veel actiever worden. En zelf krijg je oneindig veel bagage mee waar je ook direct mee aan de slag kunt. Het is echt een cadeau voor jezelf en de koorleden!”

Juliette Damen
“Als beginnend vocaal leider krijg ik in de fulltime master Vocal Leadership echt alle tools die ik nodig heb! We hebben ontzettend inspirerende docenten uit eigen land en als cadeautje krijgen we daar nog eens gastlessen bij van het team uit Denemarken! Dat alles bij elkaar maakt dat ik niet alleen op professioneel gebied, maar ook op persoonlijk gebied een enorme groei mag maken! Alles wat ik leer kan ik direct in de praktijk oefenen en gebruiken en er is oog voor individuele ontwikkeling! Dit was (en is nog steeds) een van de beste opleidingen die ik had kunnen kiezen!”

Marleen Spierings